Studio and remodelling house and garden, The Grange, Edinburgh

Studio and remodelling house and garden, The Grange, Edinburgh

client  private
engineers  CRA Ltd.
contract value  £160,000
area new build 95 sq. m.; total remodelled area  450 sq. m.
The client had outgrown their semi-detached Georgian bungalow in the heart of the Grange Conservation Area in Edinburgh. They needed new detached accommodation and remodelling of the existing house, front and back gardens.
A 67m2 self-contained studio was built at the back of the garden on a south facing site with its own pedestrian access. This was built to passive house standards using locally sourced timber, sheep’s wool and wood fibre board insulation. The rooms are heated with a MVHR (mechanical ventilation and heat recovery) system. To enhance the sense of light and space the internal walls typically stop at 2.1m height with glass panels above.
A sunroom, WC and utility room extension was built on the side of the garden. All the windows in the south elevation of the existing house were replaced with double glazed conservation units and the windows in the North elevation with large triple glazed units.
The garden was remodelled with a series of terraces stepping up from the road and following the slope of the site. Raised vegetable beds were built into the hard landscaping and the rear garden transformed into a wild flower meadow.
Scroll to Top